Diergaarde Blijdorp gaat jaarlijks 9 miljoen liter kraanwater besparen met Bufferblocks en Bluebloqs

Vrijdag 4 december leggen HHSK bestuurder Agnes van Zoelen, Wethouder gemeente Rotterdam Bert Wijbenga en directeur Diergaarde Blijdorp Erik Zevenbergen de laatste Bufferblocksteen in het monumentale voorplein van Diergaarde Blijdorp.

Met de aanleg van een klimaatbestendig voorplein neemt de Diergaarde een enorme stap in haar duurzame ambities. Onder de klinkers van het plein is een innovatieve waterberging gerealiseerd door middel van Bufferblocks. Met dit systeem wordt uiteindelijk zoveel water opgevangen en gezuiverd, dat het in een derde van de waterbehoefte van de Diergaarde kan voorzien. Bovendien gaat het overlast door hoosbuien in de omgeving tegen.

Met het combineren van een innovatieve buffer en een nieuw zuiveringssysteem van de start-ups Bufferblock en Field Factors heeft Diergaarde een primeur in handen. De duurzame facelift van het voorplein is mogelijk gemaakt met financiële steun van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, de Gemeente Rotterdam, de TU Delft en Hogeschool Rotterdam. Deze partijen werken samen in een innovatieprogramma, VPdelta genaamd.

Regenwater afkoppelen en kraanwater besparen
Diergaarde Blijdorp heeft net haar deuren weer mogen openen na een sluiting van twee weken. Maar Blijdorp zat niet stil. De geplande werkzaamheden aan het voorplein werden naar voren gehaald, zodat bezoekers hier minder lang overlast van hoeven te ondervinden. Boven én onder de grond krijgt het plein een stevige opknapbeurt. Het plein wordt niet alleen opgehoogd en opnieuw beklinkerd, maar ook omgevormd tot een buffer voor regenwater. Via de omringende daken van het plein, waaronder het dak van de Rivièrahal, zal het regenwater opgevangen worden en onder de grond gebufferd met 490 m2 aan Bufferblocks. Het regenwater wordt vervolgens gezuiverd door het biofiltersysteem van de Field Factors, zodat het hergebruikt kan worden voor dieren en planten.

Naar verwachting kan Blijdorp met dit nieuwe systeem jaarlijks circa 9 miljoen liter kraanwater besparen. Dat zijn zo’n 75.000 badkuipen vol en maar liefst 30% van de jaarlijkse watervraag aan deze zijde van de dierentuin. Door het regenwater op te vangen, voorkomen we bovendien overbelasting en overstromen van het riool. Dat heeft weer een positief effect voor de waterkwaliteit in de aangrenzende wateren van de Statensingel en het Vroesenpark. Aannemingsbedrijf W&J Molenaar heeft eind november alle Bufferblocks geplaatst en start in het nieuwe jaar met de aanleg van de Bluebloqs voor de Rivièrahal. Alle werkzaamheden zullen rond het voorjaar van 2021 afgerond zijn.

Plaatsen Bufferblocks op voorplein voor Rivièrahal

Diergaarde Blijdorp als proeftuin
Diergaarde Blijdorp heeft al jaren te kampen met wateroverlast op het voorplein bij de oude entree. Het voorplein is verzakt en deels geasfalteerd. Hierdoor bleven er vaak grote plassen liggen. Maar ook in tijden van droogte, kon de grote watervraag van Diergaarde Blijdorp voor problemen zorgen. In het gezamenlijke VPdelta programma is Diergaarde Blijdorp aangewezen als proeftuin voor stedelijk waterkwaliteitsbeheer. In de samenwerking zijn inmiddels al verschillende projecten om de waterkwaliteit in de Diergaarde te verbeteren, afgerond.

Bezoekers betrekken bij het klimaat
Naast een grote besparing op de watervraag willen Diergaarde Blijdorp en zijn/haar partners met dit project een voorbeeldfunctie vervullen als het gaat om duurzaamheid, klimaatadaptatie en waterbewustzijn. Wij willen bezoekers inspireren beter voor de natuur te zorgen, hen hierover te vertellen en handvatten te bieden zelf bij te dragen. Bij het project laten we bezoekers zien wat zij zelf kunnen doen om regenwater op te slaan en te hergebruiken.

Bufferblockveld voor het flamingo verblijf